În perioada 8-11 ianuarie 1988, colectivul Orchestrei de muzică populară „Izvoraș” din Costiceni (regiunea Cernăuți), sub îndrumarea maestrului Vladimir Șeremet, a realizat o acțiune remarcabilă, deplasându-se în zona de excludere de la Cernobîl. Aceștia au susținut peste 10 spectacole de muzică folclorică românească pentru lichidatorii consecințelor accidentului nuclear.
În mod special, artiștii din Costiceni au concertat pentru militarii din districtele „Kiev”, „Moscova”, „Subcarpatia” și „Odesa”. În ultimele două districte militare serveau numeroși etnici români, dornici să asculte cântecele noastre populare.
Gestul artiștilor a avut un impact profund asupra celor implicați în eforturile de lichidare a dezastrului nuclear. Muzica populară românească, interpretată cu suflet de membrii orchestrei, a readus o rază de lumină și speranță în inimile militarilor.
Este demn de remarcat că membrii orchestrei „Izvoraș”, împreună cu domnul Vladimir Șeremet, au dat dovadă de curaj și sacrificiu, punându-și chiar sănătatea în pericol pentru a aduce un strop de bucurie și alinare în sufletele lichidatorilor.
Din delegația artiștilor care s-au deplasat la Cernobîl au făcut parte:
Vladimir Șeremet, conducătorul Orchestrei „Izvoraș” (vioară),
Victor D. Captari (clarinet),
Victor Rotari (acordeon),
Ion M. Dogolici (contrabas),
Valeriu I. Cuciuc (țambal),
Ludmila G. Arcan (vioară),
Alexandra D. Panciu din Vancicăuți (vioară),
Mihai V. Captari (trompetă),
Dumitru V. Captari (contrabas),
Ghenadie V. Caba (clarinet),
Iurie S. Cioban din Șendreni (acordeon),
Vladimir I. Panciu din Vancicăuți (acordeon),
Andrei Colac, șeful Casei de Cultură din Costiceni,
soliștii Valentina Colac, Iulia și Călin Bidașcu.
Moderatorii concertelor au fost Iurie V. Vataman și Vadim V. Captari.
Sursa text și foto: Toadere Captari: un veritabil rapsod de pe Valea Prutului (100 de ani de la naștere) : fenomenul muzical-artistic din Costiceni / Sergiu Barbuța. – Dorohoi : Prospexi, 2023.