Oamenii de altădată

 

Fotografia înfățișează familia Codița din comuna Mămăliga, regiunea Cernăuți (1951). În centru o regăsim pe Paulina Codița, alături de pruncul Valeriu. În dreapta ei se află soțul Leonid Codița, iar lângă el, fiul lor mai mare, Mircea. În stânga, este o fată care era dădaca copiilor. Leonid Codița era croitor de meserie, iar Paulina provenea din familia Țâmpău din Stupca, județul Suceava.

În fotografie apare Toader I. Pascari din Costiceni, surprins printre stupi, îngrijind albinele. O scenă firească din viața de la sat, plină de liniște și simplitate.


 

În imagine – familia Dogolici din Pol-Vancicăuți (Costiceni).
 În centrul fotografiei se află tânărul Mihail Dogolici, alături de părinții săi.

O casă bătrânească din Costiceni cu acoperiș din stuf și pereți din lut. În imagine: Fevronia Rață, născută Volcănescu. Fotografia datează din perioada sovietică.

Această fotografie realizată în anii '50 în satul Vancicăuți, surprinde un moment memorabil din viața a două familii înrudite: familia Cioban și familia Mânzat. Adunați în fața unei case tradiționale, adulți și copii stau strânși unii lângă alții, imortalizând o clipă de comuniune familială, probabil cu ocazia unei sărbători, vizite sau eveniment important.

 

Un grup de localnici din satele Mălinești, Berestea și Doljoc, participând la un seminar agricol (perioada sovietică).

 

În această fotografie apar șapte bărbați care pozează lângă Casa de cultură din satul Vancicăuți. Fiecare este îmbrăcat în haine groase, specifice anotimpului rece. Bărbații sunt aranjați într-un rând, având bicicleta alături, și par să pozeze în mod serios pentru cameră. Nicu Dogolici din Pol-Vancicăuți este primul din dreapta.

 

Eudochia Steț și cele patru fiice ale sale. Satul Berestea. Anul 1928

23 mai 1948. Fotografia îl prezintă pe Teodor Pascari din Costiceni (primul bărbat din dreapta) alături de familia și rudele sale.

 

Natalia Lozneanu-Sagin (dreapta). Comuna Mămăliga, județul Hotin (anii 30)

 

Fotografia prezintă Familia Borșevici din localitatea Dinăuți, județul Hotin, realizată în anul 1940.

În partea stângă, bărbatul cu pălărie este capul familiei, Gavriil al lui Andrei Borșevici. Alături de el, se află soția sa, Agripina, care ține în brațe pe pruncul Nicolae, decedat timpuriu. Ceilalți patru copii ai lor sunt poziționați astfel (de la stânga la dreapta): Dumitru, Haritina, Ana și Ion - îmbrăcat în costum și poartă o beretă.

Ion Borșevici (n.1929 - d.2011) a fost o personalitate de vază, diplomat și academician basarabean. A jucat un rol semnificativ în mișcarea de renaștere națională din Republica Moldova, pledând cu ardoare pentru limba română și revenirea la alfabetul latin.

Imagine de epocă din Tărăsăuți, surprinzând cinci tineri în ținută elegantă, probabil realizată în anii '30.

 

Victoria Bufteac, împreună cu fiica Zinaida și fiul Victor (Vancicăuți, anii '50)


 

Fotografie realizată în iarna anului 1968, cu un grup de cursanți ai Școlii de șoferi din Costiceni.

Fotografie din perioada sovietică, surprinzând prăvălia satului Vancicăuți, un important punct de întâlnire pentru localnici. În imagine, un grup de bărbați – săteni și lucrători ai magazinului – stau așezați în fața clădirii, alături de un butoi de lemn. Deasupra lor se vede o tăblița în limba ucraineană, ceea ce indică destinația clădirii. Localul găzduiește astăzi restaurantul „Bukovinka”, păstrând astfel o parte din istoria locului vie în memoria comunității.


Supraviețuitori ai foametei din anii 1946-1947. În foto: Frații Serafim, Mihai și Pentilie Șeremet din satul Pol-Vancicăuți, comuna Costiceni (anul 1947)

Fotografiile prezintă membri ai unei familii din satul Costiceni, ținutul Hotin (sfârșitul anilor '30 - începutul anilor '40). A doua fotografie îl înfățișează pe Vasile Caba (cel din dreapta) alături de șase persoane, inclusiv copilul său Colea (Nicolae), ținut în brațe de o femeie mai în vârstă. În spatele persoanelor, se află o casă tradițională moldovenească. Atmosfera sugerează o reuniune de familie sau un moment important în viața lor.



Instrumentistul Toadere Captari (al doilea din stânga), împreună cu frații săi Nicu, Prohor, Vasile, Hariton și sora Alexandra (Costiceni, august 1957)

O amintire prețioasă din perioada interbelică: o familie din Costiceni, județul Hotin. Fotografia surprinde șase membri, fiecare purtând în privire și în ținuta lor spiritul și simplitatea vieții de la țară din nordul Basarabiei.

 

Bucuria unei familii reunite, după ani de despărțire impusă de sârma ghimpată de la Prut (Costiceni, anii ’60). Printre musafiri se numără învățătorul Anton Colac din Bajura-Darabani, refugiat în România în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

Fotografia prezintă un grup de lucrători din Costiceni, pe teritoriul pichetului de grăniceri din localitate (la zastavă). În imagine, sunt 11 bărbați. Rândul de sus: Al doilea de la stânga este Nicu Rotari. Rândul de jos: Al cincilea de la stânga este Nicolae Rotari.

Nicolae Smochină, Constantin Lupoi și Mihai Cârstea

Această fotografie surprinde un moment din perioada colectivizării la Vancicăuți, un proces impus de regimul sovietic în anii postbelici. Imaginea prezintă un grup mixt de bărbați și femei, îmbrăcați în haine de muncă și uniforme, reflectând transformările sociale și economice ale satului. Prezența unor tineri și a unor copii sugerează implicarea întregii comunități în noile structuri agricole colective.

Ilie și Natalia Dilion, cu nepoata Aleftina. Vancicăuți, 1936

Vlad Burlacu cu mama Solomia. Satul Tărăsăuți, regiunea Cernăuți, anul 1954

Fotografia prezintă trei locuitori ai satului Berestea din ținutul Hotin (perioada țaristă). Cei trei sunt îmbrăcați în haine ale acelei vremi, bărbații purtând costume și încălțăminte tipică, iar femeia având o ținută modestă și o coafură simplă.

Fotografia arată un grup de tineri din Costiceni, muncind la câmp (perioada sovietică, 1961). Femeile poartă baticuri, iar bărbații sunt îmbrăcați simplu, potrivit pentru munca agricolă în colhoz. Imaginea reflectă munca colectivă specifică acelei perioade.





Agafia Rotari și Eudochia Șeremet (Costiceni, 1956)

Vasile Steț din Berestea, județul Hotin, în fața Primăriei din Cernăuți (perioada românească).

Această fotografie din anul 1911 o înfățișează pe Domnica Nicorici, o locuitoare a satului Costiceni, ținutul Hotin, în timpul unei vizite la Darabani, Regatul României. Domnica pozează cu demnitate, îmbrăcată în haine specifice vremii, cu o maramă pe cap și batistă în mână, reflectând sobrietatea și eleganța de atunci.
Un grup de bărbați din satul Dumeni/Costiceni (perioada sovietică, 1961). De la stânga la dreapta: Visarion Vacaraș, Dimitrie Groza, Isevea Lupoi, Victor Pascari, Călin Bidașcu, Nicolae Caba, Ionaș Cuciuc. Rândul de jos: Vasile Vasilos și Grigore Cușnir.

Serafim Calancea (al lui Gavriil) și Nicu Dogolici (al lui Vladimir).
Satul Pol-Vancicăuți/Costiceni (perioada sovietică)

Fotografia îi prezintă pe Ecaterina (numele de familie neidentificat), o învățătoare din Cerlena, și Victor Bețiu, localnic din Vancicăuți. Cei doi sunt așezați într-un cadru exterior, probabil într-o livadă. Ecaterina poartă o rochie cu model floral și zâmbește discret, în timp ce Victor, îmbrăcat elegant, are o expresie serioasă.

Familia Banari din Costiceni (sfârșitul anilor '30).
În imagine apar: Roman Banari, capul familiei, soția sa Vera, copilul mai mic Vladimir (sus), care a murit la vârsta de 9 ani și copilul mai mare Vasile (jos), care a devenit ulterior președintele colhozului din satul Văncicauți.
Fotografie oferită de Alexandru Banari.

Satul Costiceni, perioada sovietică. De la dreapta la stânga: Roman Banari, Fevronia Rotari, Vasile Hurduialov (bărbatul în palton - a murit la vârsta de 39 de ani în Balatina, R. Moldova) Femeia în etate este Vera Banari. Ceilalți nu au fost identificați.

La cules de căpșuni în livada gospodărie agricole colective din Costiceni (1973). Aceste fotografii surprind momente din timpul culesului de căpșuni, o activitate specifică verilor în livada colhozului din localitate. Brigadierul livezii, Serafim Cocostârc, era cel care organiza echipele și veghea ca munca să fie făcută bine și la timp. Pentru mulți, zilele de cules însemnau muncă grea sub soare, dar și momente de socializare și de legătură cu pământul care oferea roadele lui. Căruțele încărcate erau mărturie a efortului colectiv al sătenilor.





Serafim Cocostârc

Fotografia surprinde doi copii așezați pe o bancă, îmbrăcați elegant (Costiceni, anii 30). Fetița poartă un paltonaș, iar băiatul un costum cu pantaloni scurți. Între ei stă un cățel. Imaginea are un fundal simplu și prezintă semne de uzură, fiind o amintire prețioasă din copilăria de altădată.

O familie de țărani din Costiceni (perioada interbelică).
În foto: Mihailaș Pascari cu soția sa Liuba și Xenia a lui Ion Pascari (în negru).
Pe scaun: Xenia Ștefanache - una din ultimele purtătoare ale costumului popular din sat.
Lângă bătrână: Alexandra (sora lui Mihailaș) și Porfira (soția lui Teodor Pascari, fratele lui Mihailaș).

Fotografia prezintă o uliță din satul Costiceni (perioada sovietică). Casele tradiționale cu acoperișuri de stuf și gardurile din lemn conturează un peisaj rural autentic. Pe drum, câțiva săteni stau de vorbă, iar gâștele completează atmosfera liniștită a vieții de la țară.

Anul 1946. Locuitori ai satului Costiceni, la reabilitarea minelor de cărbune din Donbas.
În imagine: Vladimir Smochină și Vladimir Bilic.

Fotografie din arhiva familiei Șeremet (1936)
În foto: Vasile Șeremet, fiul lui Ștefan, alături de soția sa, Eudochia, fiul Mihăiuț (Mialuț) și fiica Liuba. Fata s-a născut pe 2 februarie 1932 și a decedat la vârsta de 8 ani.

Un grup de tineri din Pol-Vancicăuți/Costiceni, alături de Toadere Captari (perioada sovietică)


Fotografia prezintă un grup de bărbați și tineri din satul Dranița/Șendreni.

Postări populare