În armată

 

Fotografia îl surprinde pe Vasile Gorea, fiul lui Dumitru (primul din stânga, sus), originar din satul Costiceni, în perioada stagiului militar.
Alături de el apar trei camarazi de armată, toți purtând uniforme specifice epocii interbelice românești.

 

Fotografia îi înfățișează pe Dumitru și Vasilisa Iachimciuc din satul Bălcăuți, județul Hotin (anii '30). Vasilisa este îmbrăcată în port popular, iar Dumitru poartă uniformă militară.

Veterani ai celui de-Al Doilea Război Mondial din satul Costiceni, regiunea Cernăuți (anii ’90). Din cei 313 locuitori ai satului Costiceni trimiși pe front în 1944, doar 179 s-au întors acasă. Ceilalți 134, aproape 43%, și-au pierdut viața pe câmpul de luptă, jertfindu-se în cumplitele împrejurări ale războiului.

Ecoul războiului... Fotografia surprinde un moment de profundă reculegere în fața monumentului sătenilor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial din satul Costiceni, regiunea Cernăuți. În prim-plan, trei femei în vârstă, își pleacă frunțile spre placa memorială. Una își atinge numele cu palma, parcă mângâind o amintire, celelalte două se sprijină cu fruntea de piatra rece, într-un gest sfâșietor de durere mută. Fundalul este dominat de monumentul sobru, pe care sunt incrustate numele celor căzuți în război – fii, frați sau soți ai acestor femei. Aceasta nu este o imagine a „victoriei” – ci una a pierderii, a memoriei vii și a durerii care nu se stinge.

Dumitru Ciocalău din Berestea (cca.1919-1920)

Procopie Broslav din Doljoc (perioada interbelică)
Fotografiile îl prezintă pe Vasile Șeremet, locuitor din Pol-Vancicăuți (Costiceni), împreună cu doi camarazi de arme (perioada anilor 1934-1936). Cei trei bărbați sunt îmbrăcați în uniforme militare și stau aliniați pentru portret. Aceste imagini reflectă seriozitatea și mândria asociate cu serviciul militar, sugerând totodată și o conexiune strânsă între camarazi, aspect comun în fotografii de acest tip din perioada respectivă.


Fotografie din armată (București, 10 iulie 1932) Pe scaun: Pascari Teodor al lui Ion din Costiceni (socrul lui Deomid Savca)

Nicolae Smochină din Costiceni, împreună cu un camarad în Armata română (București - 1927)

Fotografia arată doi soldați în uniforme militare țăriste, cu săbii și pălării cu ecuson. Bărbatul din dreapta este Toadere Popovici din Bălcăuți. Stilul și decorul sugerează o fotografie de studio realizată la începutul secolului XX.

Un grup de tineri în armata română (anul 1921). În partea de jos a fotografiei îl regăsim pe Gavriil Borșevici (n.1899-d.1945) din comuna Dinăuți, județul Hotin.
Gavriil Borșevici a fost tatăl diplomatului și academicianului Ion Borșevici (n.1929-d.2011) - unul dintre liderii mișcării de renaștere națională din Moldova Orientală, care a pledat pentru limba română și revenirea la alfabetul latin.

Persoanele din fotografie sunt Achilina Cracan (n. 1918) și soțul său, Vladimir Toadere Rotari (n. 1914 – d. 1944).
Fotografia datează din perioada administrației românești. De menționat că Vladimir Rotari a murit pe front în cel de-Al Doilea Război Mondial, la 21 octombrie 1944, la vârsta de 30 de ani. El a decedat la hotarul dintre Polonia și Slovacia, în zona Munților Carpați, fiind înmormântat în Cimitirul Fratern Militar din fosta localitate Zvala (23.10.1944).
După aproape 80 de ani, în războiul ruso-ucrainean a murit strănepotul său Ion Rotari.

Această fotografie reprezintă o petrecere în armată, surprinsă în localitatea Tărăsăuți (anii '50).
În imagine, un grup numeros de tineri, atât bărbați, cât și femei, se află în fața unei case tradiționale acoperite cu stuf. Printre participanți, se distinge și o fanfară.
Atmosfera sugerează o reuniune în care comunitatea se adună pentru a-și lua rămas bun de la cei care pleacă în armată.

Această fotografie imortalizează o petrecere organizată cu ocazia înrolării unui tânăr din satul Berestea în armată (mijlocul anilor '60). Evenimentul este unul de mare importanță pentru comunitate, fiind o tradiție bine înrădăcinată în mediul rural. Familia, prietenii și vecinii s-au adunat pentru a-și lua rămas-bun de la tânărul recrutat, marcând începutul unei noi etape în viața sa.

Fotografia arată un grup de șapte soldați români din perioada interbelică. Persoana din stânga (care stă pe scaun) este Toadere al lui Ionică Captari, locuitor al satului Costiceni.

Postări populare