Tarafuri și fanfare

 

Această fotografie a fost realizată în jurul anilor 1958–1962 în apropierea bisericii din #Nesfoia, localitate din ținutul Hotin.
În imagine sunt surprinși instrumentiști amatori din patru fanfare sătești, care s-au reunit cu ocazia unei cununii multiple. Se disting formații din Nesfoia, Hajdeu de Sus (astăzi Iarivka), Tulbureni (astăzi Krutenki), iar a patra fanfară ar putea fi din Negrinți sau Mămăliga.
Pe fundalul fotografiei se vede biserica din Nesfoia, iar conform relatărilor, fanfarele au rămas în curtea bisericii, în timp ce toți mirii și miresele au intrat la slujba de cununie, fiind binecuvântați de preotul Lucian Bunbuliac. Acesta a oficiat cununia pentru toate cele patru perechi în cadrul aceleiași ceremonii.
Această fotografie documentează nu doar un eveniment comunitar important, ci și continuitatea tradiției populare într-un spațiu aflat sub administrație sovietică, unde expresia identitară și religioasă era adesea limitată sau controlată.

În această fotografie veche, realizată în anii 1933-1934, sunt trei bărbați, dintre care unul este Nicolae Dolghi din Berestea. Bărbații fac parte dintr-o formație muzicală din acea perioadă, ilustrând un moment din istoria muzicală locală.

 

În această fotografie este surprinsă fanfara din satul Berestea (anii 70). Grupul de muzicieni este compus din opt bărbați care cântă la instrumente de suflat și percuție. Primul bărbat din stânga, Nicolae Dolghi, cântă la trompetă. Muzicienii poartă haine simple, specifice acelei perioade, inclusiv pălării. Atmosfera pare a fi una relaxată, caracteristică unui eveniment local sau unei sărbători. Fanfarele erau adesea elemente centrale în viața culturală a comunităților rurale de pe Valea Prutului, aducând bucurie și energie prin muzica lor.

 

Această fotografie surprinde un grup de lăutari din satul Costiceni și reprezintă o mărturie valoroasă a tradițiilor muzicale locale (anii ’60-’70). În imagine, de la stânga la dreapta, pot fi recunoscuți: Toadere al lui Ionică Captari, cu trompeta, Hariton Captari, cu vioara, Pintilie Anastas și Visarion Arcan, ambii cu acordeoanele, Sârghi Baban, toboșar, ușor de identificat datorită mustății și un bărbat neidentificat lângă tobă.


În prima variantă a fotografiei, la dreapta se află și o femeie, care însă a fost eliminată dintr-o versiune ulterioară a imaginii, printr-o intervenție fotografică menită să modifice compoziția originală. Această ajustare rămâne un detaliu interesant, care ridică întrebări despre contextul și scopul retușării, dar indiferent de modificări, fotografia păstrează vie amintirea lăutarilor din Costiceni și a muzicii lor.


Costiceni. Anul 1948. În taraful din imagine sunt reprezentați: Ionică Captari (vioară), Toadere al lui Ion Captari (vioară), Vasilică Banari (acordeonul mic), Deomid Valcanescu (acordeonul mare). La contrabas se află Toadere Pascari, tatăl-socru al profesorului Deomid Savca, care nu participa în orchestra „Izvoraș”, dar uneori, îi plăcea să cocheteze la acest instrument muzical.


Fanfara satului Cerlena (anii '30–'40)


Această fotografie surprinde un grup de muzicanți din satele Balcăuți, Stălinești, Mămaliga și Forosna (anii '70). Fiecare dintre bărbați ține în mâini un instrument muzical, ilustrând diversitatea unei fanfare tradiționale.

Fanfara satului Costiceni (anii 60). 
Fotografii din albumul lui Vladimir A. Muntean, instrumentist din Pol-Vancicăuți




Fanfara satului Costiceni în deplasare la Boian. Sărbătorile de iarnă 1963-1964




Postări populare