Profesori și elevi

 

Fotografia prezintă un grup de elevi din localitatea Tărăsăuți, alături de învățătorul lor (perioada românească)

Ultimul sunet de clopoțel la Școala medie din Costiceni (1960)

 

În fotografie apare profesorul Deomid Savca de la Școala medie din Costiceni, împreună cu un grup de elevi aflați într-o excursie la Cernăuți. Pe fundal se vede Teatrul Muzical-Dramatic din Cernăuți, o clădire impunătoare cu arhitectură clasică, decorată cu coloane și sculpturi detaliate. Pe fațada teatrului se poate observa inscripția „СЛАВА КПРС”, care se descifrează „Slavă Partidul Comunist al Uniunii Sovietice”.

Fotografia surprinde un grup de elevi români de la școala din Vancicăuți, alături de învățătorul Vladimir N. Gulpac, realizată în anii '50

Aceasta este o poză făcută la grădinița din satul Costiceni, cu ocazia unei serbări tradiționale. Fetițele și educatoarele sunt îmbrăcate în costume populare, cu ii, fote și baticuri. Băieții poartă haine mai moderne, dar unele au și detalii inspirate din portul popular, cum ar fi căciuli sau veste. 

Elevii școlii din Costiceni, împreună cu diriginta Liuba Vasilievna Pascari-Rața (anul de învățământ 1975-1976)

Poeta Zinaida Smochină-Rotaru, împreună cu elevii și profesorii de la Școala medie din Costiceni (anul 1998)

Seminar regional al creației populare „A fost odată...”, desfășurat la Grădinița „Steluța” din Costiceni (1990).
La activitatea didactică coordonată de Ana V. Dogolici au participat poeta Zinaida Smochină-Rotaru, rapsodul Toadere Captari și profesorul Serghei F. Captari.



În fața școlii din Costiceni. Absolvenții anului 1980.

Fotografia, realizată prin anii ’30, surprinde un grup mare de elevi și profesori de la școala primară din Costiceni. Copiii sunt îmbrăcați în costume naționale românești, băieții purtând cămăși albe cu brâuri, iar fetele ii tradiționale și cătrințe, multe dintre ele având mărgele la gât. Profesorii și câțiva lucrători sanitari din localitate, sunt poziționați în centrul fotografiei. Printre aceștia se numără directorul școlii George Munteanu și învățătorul Epifanie Supocoinâi -  importanți animatori culturali din Costiceni în perioada interbelică. Fundalul arată clădirea fostei școli, iar în partea dreaptă se observă o gospodărie.

A doua fotografie completează procesul educațional în școală și surprinde un moment de sărbătoare, unde copiii joacă hora. Ei sunt acompaniați de o mică formație muzicală. Școala din Costiceni nu era doar un loc de învățătură, ci și un centru de păstrare a tradițiilor românești, unde dansul, muzica și portul popular făceau parte din educația copiilor.

Un grup de elevi din Costiceni, însoțiți de profesoara Maria Muntean și viitoarea profesoară Ludmila Popiciuc, în vizită la pichetul de grăniceri din localitate (28 mai 1965)

Fotografia prezintă un grup de profesori și elevi ai școlii din satul Mămăliga (sfârșitul anilor '50)

Prima fanfară de copii a Școlii de Muzică din Costiceni a fost înființată în 1968. Formația i-a avut în componență pe elevii Vasile Pascari, Ion Gorea, Mihai Captari, Serghei Dogolici, Ion Dogolici, Ionaș Druc, Dimitrie Captari, Victor Captari, Vladimir al lui Vasile Rața. Conducătorul fanfarei a fost Anatolie Petru Goncear, originar din Berestea.

Fotografia surprinde un grup de elevi din Costiceni, îmbrăcați atât în uniforme școlare, cât și în costume tradiționale, alături de profesorul Serghei F. Captari. Imaginea datează de la sfârșitul anilor '40 sau începutul anilor '50, reflectând perioada postbelică din satul Costiceni.

O serată școlară la Liceul din Costiceni (1975)


Elevii Școlii din Dranița/Șendreni (anii 70)

Elevii clasei a 5-a "B" de la Școala medie din Dranița/Șendreni, alături de profesorul Deomid I. Savca (februarie 1969)

Elevi de la școala primară din Pol-Vancicăuți, anii 50

O fotografie rară cu școala veche românească din Vancicăuți, construită în 1927

Copii de la grădinița „Steluța” din satul Costiceni (mijlocul anilor '70).



Elevii clasei a IV-a de la școala din Dranița/Șendreni, alături de învățătoarea lor Sofia Petrovna Cucuruzeac (anii 1961-1962).


Elevii din Costiceni, jucându-se în curtea școlii locale (anul de învățământ 1983-1984).
Dirigintă: Olga Petrovna Târșu

Aceasta este o fotografie de grup din anul 1957, care prezintă elevii școlii din Pol-Vancicăuți/Costiceni. În centru se află diriginta Olga Petrovna Târșu-Savca, înconjurată de elevii săi

Corul Școlii din Dranița/Șendreni (1973) - dirijor Deomid Ion Savca, acompaniator Vasile Serafim Bejan

Colectivul pedagogic al Școlii Medii din Costiceni (perioada sovietică)

Colectivul pedagogic și elevii Școlii de Muzică din Costiceni, regiunea Cernăuți (anii '90)

Postări populare