Viața bisericească, înmormântări

Această fotografie datează de la începutul secolului XX și ilustrează o înmormântare din satul Costiceni, ținutul Hotin.
În imagine, bărbatul în etate așezat pe scaun este Constantin al lui Nicolae Rață (1837-1915), unul dintre ctitorii bisericii din Costiceni.
Conform dispoziției Nr. 4046 din 19 septembrie 1912, emisă de Consistoriul Duhovnicesc din Chișinău, el a avut onoarea de a fi înmormântat în curtea bisericii locale.
În centru se află persoana decedată, îmbrăcată în straie funerare tradiționale și așezată pe un pat acoperit cu o pătură decorativă. În jurul ei, sunt adunați membri ai familiei și apropiați, care poartă haine de doliu, majoritatea de culoare închisă.
Grupul din fotografie pare a fi compus din membrii familiei și alte persoane apropiate, îmbrăcați în haine tradiționale. Majoritatea femeilor poartă baticuri și cătrințe moldovenești, iar bărbații sunt îmbrăcați în haine țărănești specifice acelor timpuri.
Expresiile fețelor lor reflectă solemnitatea și tristețea momentului. Fotografia reflectă viața cotidiană rurală românească de la începutul secolului XX, subliniind importanța tradițiilor, a comunității și a respectului față de cei trecuți în eternitate.

 

Această fotografie documentează funeraliile tânărului Calancea Vasile, fiul lui Gavriil, din satul Pol-Vancicăuți (perioada sovietică). Moartea sa timpurie a provocat o profundă emoție în comunitate, dovadă fiind mulțimea de tineri – prieteni, cunoscuți, copii – care au venit să-i aducă un ultim omagiu.




Preotul Nicolae al lui Vasile Pisica, parohul bisericii din Costiceni (fostul județ Hotin) între anii 1917-1929 (centru), dascălul Iacob Garbanovschi (dreapta) și epitropul parohial Dumitru Lupoi (stânga). Fotografia datează din anii 20 ai secolului trecut.

Imediat după căderea comunismului, la Costiceni începe procesul de renaștere a vieții spirituale. Prin contribuția și eforturile enoriașilor, îndrumați de preotul Dumitru Mândrescu, în localitate au fost ridicate două troițe noi, una la Pol-Vancicăuți și cealaltă la Dumeni. 

La Pol-Vancicăuți, ceremonia de sfințire a fost oficiată de preotul paroh și părintele Alexei Arseni din Tărăsăuți, cu participarea credincioșilor din comunitate. De la acest eveniment s-au păstrat două fotografii. A fost o zi de mare sărbătoare pentru întregul sat. 

De remarcat că în anii '60, la ordinul conducerii raionale de atunci, toate troițele din Costiceni aflate la marginea drumului au fost înlăturate în mod ostentativ și duse la periferia cimitirului. Ele erau considerate de autorități drept „focare” sau „instrumente de rezistență religioasă în fața regimului sovietic”. 

Sursa: Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Costiceni. 140 de ani de istorie (1879-2019) - Sergiu Barbuța. - Drobeta-Turnu Severin, 2019

Preotul Dimitrie Mândrescu împreună cu enoriașii Bisericii Sf. Irh. Nicolae din Costiceni (anii 60)

Procesiune funerară la Costiceni (mijlocul anilor '60)



Postări populare