Bărbați din Costiceni în armata română (Focșani, 18 aprilie 1944)

Bărbați din Costiceni în armata română (Focșani, 18 aprilie 1944)
De la stânga la dreapta: Bilic Ion, ???, Rață Andrei, Baban Vladimir.

Membrii fanfarei de elevi din Costiceni, în timpul unor evenimente festive organizate în sat

1983

1981 

În aceste fotografii de arhivă, realizate în 1981 și 1983, îi vedem pe membrii fanfarei de elevi ai Școlii de Muzică din Costiceni, mândri și pasionați, în timpul unor evenimente festive organizate în sat. Îmbrăcați în uniforme elegante și purtând instrumente muzicale, acești tineri talentați au adus bucurie și emoție comunității locale.

Localnici din Vancicăuți, în fața prăvăliei din localitate

Fotografie din perioada sovietică, surprinzând prăvălia satului Vancicăuți, un important punct de întâlnire pentru localnici. În imagine, un grup de bărbați – săteni și lucrători ai magazinului – stau așezați în fața clădirii, alături de un butoi de lemn. Deasupra lor se vede o tăblița în limba ucraineană, ceea ce indică destinația clădirii. Localul găzduiește astăzi restaurantul „Bukovinka”, păstrând astfel o parte din istoria locului vie în memoria comunității.

Membrii Orchestrei „Izvoraș” din Costiceni, în deplasare la Cernobîl (1988)


În perioada 8-11 ianuarie 1988, colectivul Orchestrei de muzică populară „Izvoraș” din Costiceni (regiunea Cernăuți), sub îndrumarea maestrului Vladimir Șeremet, a realizat o acțiune remarcabilă, deplasându-se în zona de excludere de la Cernobîl. Aceștia au susținut peste 10 spectacole de muzică folclorică românească pentru lichidatorii consecințelor accidentului nuclear.

În mod special, artiștii din Costiceni au concertat pentru militarii din districtele „Kiev”, „Moscova”, „Subcarpatia” și „Odesa”. În ultimele două districte militare serveau numeroși etnici români, dornici să asculte cântecele noastre populare.

Gestul artiștilor a avut un impact profund asupra celor implicați în eforturile de lichidare a dezastrului nuclear. Muzica populară românească, interpretată cu suflet de membrii orchestrei, a readus o rază de lumină și speranță în inimile militarilor.

Este demn de remarcat că membrii orchestrei „Izvoraș”, împreună cu domnul Vladimir Șeremet, au dat dovadă de curaj și sacrificiu, punându-și chiar sănătatea în pericol pentru a aduce un strop de bucurie și alinare în sufletele lichidatorilor.

Din delegația artiștilor care s-au deplasat la Cernobîl au făcut parte:
Vladimir Șeremet, conducătorul Orchestrei „Izvoraș” (vioară),
Victor D. Captari (clarinet),
Victor Rotari (acordeon),
Ion M. Dogolici (contrabas),
Valeriu I. Cuciuc (țambal),
Ludmila G. Arcan (vioară),
Alexandra D. Panciu din Vancicăuți (vioară),
Mihai V. Captari (trompetă),
Dumitru V. Captari (contrabas),
Ghenadie V. Caba (clarinet),
Iurie S. Cioban din Șendreni (acordeon),
Vladimir I. Panciu din Vancicăuți (acordeon),
Andrei Colac, șeful Casei de Cultură din Costiceni,
soliștii Valentina Colac, Iulia și Călin Bidașcu.
Moderatorii concertelor au fost Iurie V. Vataman și Vadim V. Captari.

Sursa text și foto: Toadere Captari: un veritabil rapsod de pe Valea Prutului (100 de ani de la naștere) : fenomenul muzical-artistic din Costiceni / Sergiu Barbuța. – Dorohoi : Prospexi, 2023.








 

Frații Serafim, Mihai și Pentilie Șeremet din satul Pol-Vancicăuți (anul 1947)


Supraviețuitori ai foametei din anii 1946-1947. În foto: Frații Serafim, Mihai și Pentilie Șeremet din satul Pol-Vancicăuți, comuna Costiceni (anul 1947)

Trei muzicanți din Berestea

În această fotografie veche, realizată în anii 1933-1934, sunt trei bărbați, dintre care unul este Nicolae Dolghi din Berestea. Bărbații fac parte dintr-o formație muzicală din acea perioadă, ilustrând un moment din istoria muzicală locală.

Tinere românce din satul Vancicăuți, ținutul Hotin (București, 1938)

Iunie 1938. București. Tinere românce din satul Vancicăuți, ținutul Hotin, îmbrăcate în costum popular, la o serbare națională organizată de Fundația Culturală „Principele Carol”.

O familie din satul Costiceni (anii 30)

Fotografiile prezintă membri ai unei familii din satul Costiceni, ținutul Hotin (sfârșitul anilor '30 - începutul anilor '40). A doua fotografie îl înfățișează pe Vasile Caba (cel din dreapta) alături de șase persoane, inclusiv copilul său Colea (Nicolae), ținut în brațe de o femeie mai în vârstă. În spatele persoanelor, se află o casă tradițională moldovenească. Atmosfera sugerează o reuniune de familie sau un moment important în viața lor.



Pascari Teodor din Costiceni, în armata română

Fotografie din armată (București, 10 iulie 1932) Pe scaun: Pascari Teodor al lui Ion din Costiceni (socrul lui Deomid Savca)

Instrumentistul Toadere Captari din Costiceni, împreună cu frații săi

Instrumentistul Toadere Captari (al doilea din stânga), împreună cu frații săi Nicu, Prohor, Vasile, Hariton și sora Alexandra (Costiceni, august 1957)

O familie din Costiceni (perioada interbelică)

O amintire prețioasă din perioada interbelică: o familie din Costiceni, județul Hotin. Fotografia surprinde șase membri, fiecare purtând în privire și în ținuta lor spiritul și simplitatea vieții de la țară din nordul Basarabiei.

Viața elevilor și profesorilor de la Școala Medie din satul Poieni (Bucovca), ținutul Herța

Această fotografie îi prezintă pe Maria și Ion Hrebenaru, cadre didactice în Școala Medie din satul Poieni (cunoscut și sub denumirea de Bucovca, în perioada URSS), raionul Hliboca, regiunea Cernăuți. Ion Hrebenaru a fost profesor de limba și literatura română, în timp ce Maria Hrebenaru a fost învățătoare pentru clasele primare. Fotografia surprinde o parte din dedicarea și contribuția lor la educația românească într-un context istoric complex. Fotografie trimisă de Angelina Olaru.

Elevi și cadre didactice ai Școlii Medii din Bucovca (Poieni), reg. Cernăuți, promoția 1969.

Cei trei „piloni” ai Școlii Medii din Poieni (Bucovca), cu elevii lor, anii `70. De la stânga la dreapta: Ion ROTARU, prof. de istorie, fost director și fost primar al satului din anii `90; Ion GREBENARI (HREBENARU), prof. de limba și literatura mold-că (română) și Constantin Rotaru, prof. de biologie.

Cadre didactice, anii `60, sec. trecut. Pe verso scrie următoarele, cu puțin umor: Corul renumit al școlii din Poieni. Sus: Ion Rotaru, Gheorghe Furtună și Sergei Pascaru. Jos: Tatiana Cuzmeriova, directoarea, în mijloc (soția lui Gh. Furtună), iar la margine soția mea – Maria GREBENARI (HREBENARU).

Maria GREBENARI (HREBENARU), profesoară de clasele primare, Școala Medie Bucovca (Poieni), reg. Cernăuți, alături de cea mai numeroasă clasă a sa, din anii `70, sec. trecut.

Maria GREBENARI (HREBENARU), cu cea mai mică clasă din experiența sa de 36 de ani de cadru didactic, la Școala Medie din Bucovca (Poieni), anii `70.

Cernăuți, 1956. Cadre didactice de clasele primare, la recalificare profesională. Primul rând de jos, în bluză albă e Maria GREBENARI (HREBENARU), învățătoare la clasele primare, Școala Medie Bucovca (Poieni), reg. Cernăuți. Restul profesorilor erau din instituții de învățământ din regiunea Cernăuți. Presupunem că toate erau cu predare în limba română.

Elevi și cadre didactice, Școala Medie din Bucovca (Poieni), reg. Cernăuți, promoția 1978.

Maria GREBENARI (HREBENARU), profesoară de clasele primare, cu o clasa, din anii `60, presupunem, Școala Medie din Bucovca (Poieni), reg. Cernăuți.

Bucuria unei familii reunite, după ani de despărțire impusă de sârma ghimpată de la Prut

 

Bucuria unei familii reunite, după ani de despărțire impusă de sârma ghimpată de la Prut (Costiceni, anii ’60). Printre musafiri se numără învățătorul Anton Colac din Bajura-Darabani, refugiat în România în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

Un moment deosebit la grădinița din satul Costiceni

Aceasta este o poză făcută la grădinița din satul Costiceni, cu ocazia unei serbări tradiționale. Fetițele și educatoarele sunt îmbrăcate în costume populare, cu ii, fote și baticuri. Băieții poartă haine mai moderne, dar unele au și detalii inspirate din portul popular, cum ar fi căciuli sau veste. 

Preotul Nicolae Pisica, parohul bisericii din Costiceni

Preotul Nicolae al lui Vasile Pisica, parohul bisericii din Costiceni (fostul județ Hotin) între anii 1917-1929 (centru), dascălul Iacob Garbanovschi (dreapta) și epitropul parohial Dumitru Lupoi (stânga). Fotografia datează din anii 20 ai secolului trecut.

Domnica Baban din Pol-Vancicăuți împreună cu copiii

Satul Pol-Vancicăuți, comuna Costiceni.
În foto: Domnica Baban a lui Maxim (Lupu) Pascari, împreună cu copiii săi Nicolae Baban (stânga), Serafim (dreapta), Olga (stânga) și Nicu (în brațe).
Fotografia datează din toamna anului 1945. În același an Domnica a trecut în eternitate

Un grup de lucrători din Costiceni, pe teritoriul pichetului de grăniceri din localitate

Fotografia prezintă un grup de lucrători din Costiceni, pe teritoriul pichetului de grăniceri din localitate (la zastavă). În imagine, sunt 11 bărbați. Rândul de sus: Al doilea de la stânga este Nicu Rotari. Rândul de jos: Al cincilea de la stânga este Nicolae Rotari.

Elevii școlii din Costiceni, împreună cu diriginta Liuba Vasilievna Pascari-Rața

Elevii școlii din Costiceni, împreună cu diriginta Liuba Vasilievna Pascari-Rața (anul de învățământ 1975-1976)

Postări populare