Vasile Gorea din Costiceni, în perioada stagiului militar

 

Fotografia îl surprinde pe Vasile Gorea, fiul lui Dumitru (primul din stânga, sus), originar din satul Costiceni, în perioada stagiului militar.
Alături de el apar trei camarazi de armată, toți purtând uniforme specifice epocii interbelice românești.

Instrumentiști amatori din patru fanfare sătești la Nesfoia

 

Această fotografie a fost realizată în jurul anilor 1958–1962 în apropierea bisericii din #Nesfoia, localitate din ținutul Hotin.
În imagine sunt surprinși instrumentiști amatori din patru fanfare sătești, care s-au reunit cu ocazia unei cununii multiple. Se disting formații din Nesfoia, Hajdeu de Sus (astăzi Iarivka), Tulbureni (astăzi Krutenki), iar a patra fanfară ar putea fi din Negrinți sau Mămăliga.
Pe fundalul fotografiei se vede biserica din Nesfoia, iar conform relatărilor, fanfarele au rămas în curtea bisericii, în timp ce toți mirii și miresele au intrat la slujba de cununie, fiind binecuvântați de preotul Lucian Bunbuliac. Acesta a oficiat cununia pentru toate cele patru perechi în cadrul aceleiași ceremonii.
Această fotografie documentează nu doar un eveniment comunitar important, ci și continuitatea tradiției populare într-un spațiu aflat sub administrație sovietică, unde expresia identitară și religioasă era adesea limitată sau controlată.

Familia Codița din comuna Mămăliga, regiunea Cernăuți (1951)

 

Fotografia înfățișează familia Codița din comuna Mămăliga, regiunea Cernăuți (1951). În centru o regăsim pe Paulina Codița, alături de pruncul Valeriu. În dreapta ei se află soțul Leonid Codița, iar lângă el, fiul lor mai mare, Mircea. În stânga, este o fată care era dădaca copiilor. Leonid Codița era croitor de meserie, iar Paulina provenea din familia Țâmpău din Stupca, județul Suceava.

Dumitru și Vasilisa Iachimciuc din satul Bălcăuți (anii '30)

 

Fotografia îi înfățișează pe Dumitru și Vasilisa Iachimciuc din satul Bălcăuți, județul Hotin (anii '30). Vasilisa este îmbrăcată în port popular, iar Dumitru poartă uniformă militară.

Familia Dogolici din Pol-Vancicăuți (Costiceni)

 

În imagine – familia Dogolici din Pol-Vancicăuți (Costiceni).
 În centrul fotografiei se află tânărul Mihail Dogolici, alături de părinții săi.

Toader I. Pascari din Costiceni, îngrijind stupii de albine

În fotografie apare Toader I. Pascari din Costiceni, surprins printre stupi, îngrijind albinele. O scenă firească din viața de la sat, plină de liniște și simplitate.


Familia Savca din Costiceni, victime ale deportărilor comuniste

 

Familia Savca din Costiceni, victime ale deportărilor comuniste.
Fotografia datează din perioada interbelică.
Bărbatul din centru este Savca Gheorghe al lui Ion, născut în 1888, român de naționalitate, țăran. Conform verdictului de la 9 iunie 1941, a fost deportat într-o localitate specială pentru „apartenență la un partid contrarevoluționar".
A murit la 16 iunie 1956 în orașul Novîi Port, fiind reabilitat abia la 17 aprilie 1991. La începutul anilor '60, familia Savca s-a întors acasă, dar cei de la sovietul sătesc Costiceni le-au pus interdicție de a locui în satul natal. Fiul cel mai mic, Toadere, s-a mutat în satul Răuțel (Republica Moldova), iar cel mai mare, Vladimir, s-a întors în Rusia și a locuit în Irkutsk.


O bătrână din Costiceni în fața casei sale

O casă bătrânească din Costiceni cu acoperiș din stuf și pereți din lut. În imagine: Fevronia Rață, născută Volcănescu. Fotografia datează din perioada sovietică.

Locuitori ai satului Pol-Vancicăuți/Costiceni

Locuitori ai satului Pol-Vancicăuți/Costiceni (sfârșitul anilor 50 - începutul anilor 60). De la stânga la dreapta: Nicu Dogolici, Mialuț Șeremet, Serafim Calancea, Serafim Șeremet, Serafim Pascari, Pintilie Șeremet.

Postări populare