Cinci tineri din Tărăsăuți în ținută elegantă (anii '30)

Imagine de epocă din Tărăsăuți, surprinzând cinci tineri în ținută elegantă, probabil realizată în anii '30.

Elevii de la Școala medie din Costiceni, în excursie la Cernăuți

 

În fotografie apare profesorul Deomid Savca de la Școala medie din Costiceni, împreună cu un grup de elevi aflați într-o excursie la Cernăuți. Pe fundal se vede Teatrul Muzical-Dramatic din Cernăuți, o clădire impunătoare cu arhitectură clasică, decorată cu coloane și sculpturi detaliate. Pe fațada teatrului se poate observa inscripția „СЛАВА КПРС”, care se descifrează „Slavă Partidul Comunist al Uniunii Sovietice”.

Membrii faimoasei Orchestre de muzică populară „Izvoraș” din Costiceni

Membrii faimoasei Orchestre de muzică populară „Izvoraș” din Costiceni, sub conducerea artistică a lui Vladimir Șeremet, Lucrător Emerit al Culturii din Ucraina

 Membrii orchestrei sunt fotografiați în aer liber, într-un cadru natural, care reflectă autenticitatea și legătura lor profundă cu tradiția muzicală românească

 Înființată în 1948 de către rapsodul Toadere Captari, orchestra „Izvoraș” a fost prima formație artistică populară românească din regiunea Cernăuți de după război. Cu o puternică încorporare în tradiția tarafului vechi moldovenesc, „Izvorașul” a jucat un rol esențial în păstrarea și promovarea muzicii populare românești în ținut. 

În ciuda succesului și recunoașterii de care s-a bucurat, orchestra a fost desființată în 2018, imediat după sărbătorirea jubileului de 70 de ani, marcând astfel sfârșitul unei ere în muzica populară din localitatea Costiceni. Fotografiile de mai jos pot fi găsite în cartea „Toadere Captari - un veritabil rapsod de pe Valea Prutului” de Sergiu Barbuța.

Un grup elevi români de la școala din Vancicăuți (anii '50)

Fotografia surprinde un grup de elevi români de la școala din Vancicăuți, alături de învățătorul Vladimir N. Gulpac, realizată în anii '50

Cursanți ai Școlii de șoferi din Costiceni, 1968

 

Fotografie realizată în iarna anului 1968, cu un grup de cursanți ai Școlii de șoferi din Costiceni.

Trei doamne din Costiceni, în fața monumentului ostașilor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial

Ecoul războiului... Fotografia surprinde un moment de profundă reculegere în fața monumentului sătenilor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial din satul Costiceni, regiunea Cernăuți. În prim-plan, trei femei în vârstă, își pleacă frunțile spre placa memorială. Una își atinge numele cu palma, parcă mângâind o amintire, celelalte două se sprijină cu fruntea de piatra rece, într-un gest sfâșietor de durere mută. Fundalul este dominat de monumentul sobru, pe care sunt incrustate numele celor căzuți în război – fii, frați sau soți ai acestor femei. Aceasta nu este o imagine a „victoriei” – ci una a pierderii, a memoriei vii și a durerii care nu se stinge.

Veterani ai celui de-Al Doilea Război Mondial din satul Costiceni (anii ’90)

Veterani ai celui de-Al Doilea Război Mondial din satul Costiceni, regiunea Cernăuți (anii ’90). Din cei 313 locuitori ai satului Costiceni trimiși pe front în 1944, doar 179 s-au întors acasă. Ceilalți 134, aproape 43%, și-au pierdut viața pe câmpul de luptă, jertfindu-se în cumplitele împrejurări ale războiului.

Doi militari

Dumitru Ciocalău din Berestea (cca.1919-1920)

Procopie Broslav din Doljoc (perioada interbelică)

Vasile Șeremet alături de camarazii săi

Fotografiile îl prezintă pe Vasile Șeremet, locuitor din Pol-Vancicăuți (Costiceni), împreună cu doi camarazi de arme (perioada anilor 1934-1936). Cei trei bărbați sunt îmbrăcați în uniforme militare și stau aliniați pentru portret. Aceste imagini reflectă seriozitatea și mândria asociate cu serviciul militar, sugerând totodată și o conexiune strânsă între camarazi, aspect comun în fotografii de acest tip din perioada respectivă.


Postări populare